Hari ni rewang buat telur pindang. Telur pindang ni dibuat dengan merebus telur dalam renehan lebih 10 jenis herba tempatan macam daun senduduk, serai, daun jambu batu, halia, lengkuas, ketumbar, jintan, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis dan banyak lagi herba lain selama tiga hari. Lagi lama direneh, semakin mesra rasa herba dengan isi telur. So, tadi pakat menyusun la dulu telur lam periuk. Susun rapat rapat untuk mengelakkan telur pecah masa direneh nanti. Setel satu layer, dau dan herba dilapisi dulu. Baru masuk layer telur seterusnya. Ulang sampai setel. Dah setel masuk kicap garam segala. Pastu baru kita masukkan air dan nyalakan api perlahan untuk reneh. Tunggguuuu... hari sabtu aku akan hapdet semula..
|
susun rapat rapat |
|
layan dulu |
|
tu dah tak sabar nak nolong ler tu |
|
lapisan kedua daun dan herba |
|
ok leh masuk telur dah |
|
close up dulu |
|
dah boleh dah |
|
jom masukkan dik |
|
baik dedua kebudak ni hari ni |
|
different angle |
|
seronok pagi ni |
|
susun dan susun |
|
laju gak kebudak ni wat kije |
|
susun dik susun |
|
orang dah makin ramai |
|
makin laju wat kije |
|
sementara itu |
|
sarap sedang disiapkan |
|
terus memasukkan telur |
|
dah setel satu periuk |
|
next periuk please |
|
lepas ni leh hidupkan api untuk direneh |
|
ok aaaa... nanti sabtu baru kita buka |
Via Blogger PC Edisen
Enjoice...Sharing is power!!!
Ulasan